FAKRO - riznica patenata

FAKRO - riznica patenata

FAKRO je prva kompanija na popisu subjekata koji podnose najveći broj patenata i korisnih modela u 2015., kako je objavio Dziennik Gazeta Prawna (Dnevne Pravne novine). Samo su svjetski univerziteti i istraživački instituti više rangirani.

"Zauzimanje prvog mjesta kao kompanija na ljestvici koju je pripremio Poljski patentni ured je velika čast i nešto na što možemo biti ponosni. Popis pokazuje vodeću ulogu univerziteta u stvaranju novih, patentiranih rješenja. Nažalost, oni se često ne primjenjuju u industriji. To može biti posljedica loše saradnje između istraživačkih instituta i industrijskog sektora, nedostatak odgovarajućih budžeta u obrazovnim ustanovama ili nekompatibilnosti tih rješenja s potrebama industrije. FAKRO pokazuje veliku kreativnost pri podnošenju vlastitih rješenja. Mi smo autor više od 140 patenata. Posebna zahvala pripada našim klijentima, partnerima i zaposlenicima što su izvor brojnih inspiracija", komentirao je Henryk Musial, direktor Odjela za istraživanje i razvoj.

Prošlo je 25 godina od kako FAKRO u svojoj strukturi ima Centar za istraživanje i razvoj koji je prava riznica patenata. U odjelu radi više od 100 radnika. "Vrijednost patentiranih rješenja je vrlo važna za razvoj kompanije. To je jedan od ključnih pokretača razvoja i posebnost na konkurentnom tržištu", dodao je Henryk Musiał.


Objavljeno: 29.08.2016.