BK-Stirolfix WDVS

Prednosti proizvoda BK-Stirolfix WDVS


Priprema mase se vrši laganim dodavanjem praha u oko 25-28 % vode (6,5-7 l vode za 25 kg praha), uz konstantno miješanje električnim mikserom do potpune homogenizacije. Masu ostaviti da odstoji 10 min, zatim još jednom promiješati i po potrebi dodati vode za podešavanje odgovarajuće konzistencije ljepka.

Prije početka ljepljenja ploča postavlja se početna aluminijumska lajsna na koju se nanosi određena količina ljepila kako bi se ostvarilo zaptivanje sa donje strane a zatim se na nju postavlja prvi red EPS ploča.

Masu za lepljenje nanosimo po celokupnom obodu EPS ploče uz dodatak šest tačaka nanosa  tzv. pogača ljepila na sredini ploče. Drugi red EPS ploča se postavlja sa pomakom od najmanje 30 cm u odnosu na početak ploča iz prvog reda, tzv. pravilo smicanja (ovo pravilo se poštuje i pri ljepljenju svih narednih redova). Pravilo zupčastog spoja je neophodno ispoštovati na uglovima objekta (unakrsno ljepljenje ploča) uz prepust ploče na uglovima od min. 5 cm, preko spoljne površine EPS ploče sa susjedne strane. Ploče ljepiti tijesno jednu uz drugu tako da ljepilo ne dospjeva na kontaktne površine između dve EPS ploče. Eventualne pukotine zapuniti komadićima EPS ploče ili PUR penom, a ne ljepilom.

Ljepljenje EPS ploča oko otvora zahtjeva posebnu pažnju. Neophodno je izvršiti ukrajanje EPS ploča kako bi se izbjeglo poklapanje linija otvora sa linijama ploča.

BK-StirolFix WDVS se ne preporučuje za utapanje armaturne mrežice niti za izravnavanje cjelokupne fasadne površine. U slučaju da se BK-StirolFix WDVS koristi za ovu namjenu postoji mogućnost pojave tankih pukotina na fasadnoj površini tokom vremena. Eventualna pojava pukotina zavisi od tehnika ugradnje, kvaliteta korišćenog stiropora, ljepila i mrežice. Preporuka proizvođača je da se za ovu namjenu koristi BK-StirolFix 1.

Vreme sušenja ljepila pri normalnim uslovima (T=+23-25 ºC, relativna vlažnost vazduha=50-60 %) iznosi 24 h nakon čega se može pristupiti tiplovanju, odsjecanju viška ploča na uglovima objekta i brušenju eventualnih neravnina, ručno odgovarajućim alatom ili mašinski pomoću žirafe. Tiplovanje se izvodi u cilju dodatnog učvršćavanja ploča i izvodi se na mjestima čvorišta i na sredini ploče (optimalno 6-10 tiplova/m2). Rupe nastale na mjestima gde su utisnuti tiplovi popuniti i izravnati pomoću tankog sloja ljepila.

Da bi sprečili eventualnu pojavu dijagonalnih pukotina na uglovima otvora prije početka armiranja cjelokupne fasadne površine potrebno je izvršiti prethodno armiranje po uglovima otvora. Armiranje se vrši pomoću komada staklene mrežice okvirne veličine 50×50 cm, koji se postavljaju dijagonalno uz sam ugao otvora i ljepe za površinu EPS ploče pomoću ljepila namjenjenog za armiranje.

Prije početka armiranja potrebno je izvršiti dodatno ojačavanje kritičnih dijelova kao što su uglovi objekta i ivice oko otvora, pomoću odgovarajućih ugaonih profila. Utiskivanje profila se vrši na sloj već nanetog ljepila a zatim se na cjelokupan profil nanosi dodatni sloj ljepila u cilju izravnavanja.

Nakon min. 48 h od lepljenja EPS ploča, pri normalnim uslovima, može se pristupiti utiskivanju mrežice na cjelokupnoj fasadnoj površini. Ljepilo se nanosi nazubljenom gletericom (dubina zuba 8-10 mm) a zatim se u tako nanijeto svježo ljepilo vrši utiskivanje armaturne staklene mrežice odozgo prema dole, uz obavezno preklapanje po ivicama mrežice od min. 10 cm. Utiskivanje vršiti tako da mrežica bude vidljiva a ne potpuno prekrivena lepkom. Na ovako nanijeto očvrslo ljepilo nakon 24 h sušenja nanijeti završni sloj ljepila kojim se vrši finalno zaglađivanje fasadne površine. Ukupna debljina završnog sloja ljepila treba da iznosi 4-5 mm.

U svim fazama rada potrebno je vršiti provjeru ravnine zida letvom dužine 2-3 m. Pripremi podloge treba posvetiti veliku pažnju jer nepravilnosti u vidu neravnina otežavaju obrađivanje završnog maltera i onemogućavaju dobijanje zadovoljavajuće strukture.

Temperatura vazduha i podloge prilikom ugradnje treba da bude u opsegu od +5 ºC do +30 ºC. Ne raditi po direktnom suncu, vjetru i kiši. Visoka vlaga i niske temperature mogu produžiti vrijeme sušenja ljepila.Mineralno ljepilo namijenjeno za ljepljenje elemenata od stiropora, kao i za umetanje arma-turne mrežice.


Žao nam je!

Odabrani proizvod nema foto galeriju.


Žao nam je!

Odabrani proizvod nema datoteka za preuzimanje.


security_code

Slični proizvodi