Krovni prozori i sigurnost na krovu

Pored osnovnih funkcija kao osvjetljenje prostora i provjetravanja, krovni prozori moraju pružati sigurnost te zaštitu od slučajnog propadanja u prostor. Jedinstvene norme EN 14 351-1 od 1.Februara 2007 za Prozore i Vrata, koje su na snazi, definišu visoke zahtjeve o sigurnosti.

FAKRO krovni prozori nude sigurnost za osobe koje rade na krovu kao i stanarima koji žive u potkrovlju. Specijalno kaljena i sigurnosna stakla (ESG/VSG) i ojačani prozorski proizvod sa topSafe sistemom, osiguravaju da FAKRO krovni prozori spadaju najmanje u III. sigurnosnu klasu za kompletan asortiman i ostakljenje prema EN 13049.

 

 

FAKRO je prva firma, u svjetskim razmjerama, na tržištu krovnih prozora, koja je sa svojim bogatim standardnim asortimanom ispunila uslove/uvjete klase opterećenja prema EN 13049. Na osnovu ovog je FAKRO mogao postaviti standarde koje prati.

 

FAKRO preporucuje ugradnju krovnih prozora koji ispunjavaju minimalno klasu III. Tako bi se opasnost dovela do minimuma da dimnjacari ili razni monteri nenamjerno mogu zakoračiti preko prozorskog krila bez opasnosti od propadanja u prostorije.