BK-Stirolfix 1

Prednosti proizvoda BK-Stirolfix 1


Priprema mase se vrši laganim dodavanjem praha u oko 25-28 % vode (6,5-7 l vode za 25 kg praha), uz konstantno miješanje električnim mikserom do potpune homogenizacije. Masu ostaviti da odstoji 10 min, zatim još jednom promiješati i po potrebi dodati vode za podešavanje odgovarajuće konzistencije ljepila.

Prije početka ljepljenja ploča postavlja se početna aluminijumska lajsna na koju se nanosi određena količina ljepila kako bi se ostvarilo zaptivanje sa donje strane a zatim se na nju postavlja prvi red EPS ploča.

Masu za lepljenje nanosimo po cjelokupnom obodu EPS ploče uz dodatak šest tačaka nanosa tzv. pogača ljepila, na sredini ploče. Drugi red EPS ploča se postavlja sa pomakom od najmanje 30 cm u odnosu na početak ploča iz prvog reda, tzv. pravilo smicanja (ovo pravilo se poštuje i pri ljepljenju svih narednih redova). Pravilo zupčastog spoja je neophodno ispoštovati na uglovima objekta (unakrsno ljepljenje ploča) uz prepust ploče na uglovima od min. 5 cm, preko spoljne površine EPS ploče sa susjedne strane. Ploče ljepiti tijesno jednu uz drugu tako da ljepilo ne dospijeva na kontaktne površine između dve EPS ploče. Eventualne pukotine zapuniti komadićima EPS ploče ili PUR pjenom, a ne ljepilom.

Ljepljenje EPS ploča oko otvora zahtjeva posebnu pažnu. Neophodno je izvršiti ukrajanje EPS ploča kako bi se izbjeglo poklapanje linija otvora sa linijama ploča.

Vrijeme sušenja ljepila pri normalnim uslovima (T=+23-25 ºC, relativna vlažnost vazduha=50-60 %) iznosi 24 h nakon čega se može pristupiti tiplovanju, odsjecanju viška ploča na uglovima objekta i brušenju eventualnih neravnina, ručno odgovarajućim alatom ili mašinski pomoću žirafe. Tiplovanje se izvodi u cilju dodatnog učvršćavanja ploča i izvodi se na mjestima čvorišta i na sredini ploče (optimalno 6-10 tiplova/m2). Rupe nastale na mjestima gde su utisnuti tiplovi popuniti i izravnati pomoću tankog sloja ljepila.

Da bi sprečili eventualnu pojavu dijagonalnih pukotina na uglovima otvora, prije početka armiranja cjelokupne fasadne površine potrebno je izvršiti prethodno armiranje po uglovima otvora. Armiranje se vrši pomoću komada fasadne mrežice okvirne veličine 50×50 cm koji se postavljaju dijagonalno uz sam ugao otvora i ljepe za površinu EPS ploče pomoću ljepila namjenjenog za armiranje.

Prije početka armiranja potrebno je izvršiti dodatno ojačavanje kritičnih dijelova kao što su uglovi objekta i ivice oko otvora, pomoću odgovarajućih ugaonih profila. Utiskivanje profila se vrši na sloj već nanijetog ljepila a zatim se na cjelokupan profil nanosi dodatni sloj ljepila u cilju izravnavanja.

Nakon min. 48 h od ljepljenja EPS ploča, pri normalnim uslovima, može se pristupiti utiskivanju mrežice na cjelokupnoj fasadnoj površini. Ljepak se nanosi nazubljenom gletericom (dubina zuba 8-10 mm) a zatim se u tako nanijeto svježe ljepilo vrši utiskivanje armaturne mrežice odozgo prema dole, uz obavezno preklapanje po ivicama mrežice od min. 10 cm. Utiskivanje vršiti tako da mrežica bude vidljiva a ne potpuno prekrivena ljepkom. Na ovako nanijeto očvrslo ljepilo nakon 24 h sušenja nanijeti završni sloj ljepila kojim se vrši finalno zaglađivanje fasadne površine. Ukupna debljina završnog sloja ljepila treba da iznosi 4-5 mm.

U svim fazama rada potrebno je vršiti proveru ravnine zida letvom dužine 2-3 m. Pripremi podloge treba posvetiti veliku pažnju jer nepravilnosti u vidu neravnina otežavaju obrađivanje završnog maltera i onemogućavaju dobijanje zadovoljavajuće strukture.

Temperatura vazduha i podloge prilikom ugradnje treba da bude u opsegu od +5 ºC do +30 ºC. Ne raditi po direktnom suncu, vjetru i kiši. Visoka vlaga i niske temperature mogu produžiti vrijeme sušenja ljepila.Mineralno fleksibilno ljepilo namijenjeno za ljepljenje elemenata od stiropora, kao i za umetanje armaturne mrežice.


Žao nam je!

Odabrani proizvod nema foto galeriju.


Žao nam je!

Odabrani proizvod nema datoteka za preuzimanje.


security_code

Slični proizvodi